Meer planten eten voor het klimaat: waarom het werkt

Door Jelmer Mommers van De Correspondent

Boek cover: Hoe gaan we dit uitleggen - door Jelmer Mommers

Klimaatverandering is geen toekomstig probleem, het speelt nu. De zomer van 2019 was wereldwijd de een-na-warmste ooit gemeten, met hitterecords in Nederland die je normaal in Benidorm verwacht. Overal smelt het ijs en stijgt de zeespiegel. Dat we snel in actie moeten komen om erger te voorkomen is nu wel duidelijk. Maar wat helpt?

Een van de effectiefste stappen die je zelf kunt zetten: kiezen voor een dieet met veel fruit, groente, volkorengranen, noten en peulvruchten - in plaats van vlees. Waarom?

Zo’n 15 procent van alle broeikasgassen die we uitstoten is direct terug te voeren op veeteelt. Vooral op runderen, die boeren en scheten laten waar methaan in zit, een gas dat er net als CO2 voor zorgt dat de aarde opwarmt.

Indirect kost vleesconsumptie ook enorm veel zoet water, want voor de productie van veevoer en de dieren zelf is veel water nodig.

De helft tot driekwart van alle landbouwgrond wordt gebruikt voor de productie van veevoer en voor begrazing. Daarmee is de veehouderij indirect een drijfveer achter ontbossing en het uitsterven van diersoorten. Dat is een nogal hoog prijskaartje voor ons vlees.

Moet de hele veestapel dan verdwijnen? Nee. Veedieren kunnen voedselresten eten en land begrazen waar behalve gras verder weinig wil groeien.

Maar het staat vast dat we het milieu een groot plezier doen als we onze vleesconsumptie drastisch inperken. Wie kiest voor een eetpatroon met veel fruit, groente, volkorengranen, noten en peulvruchten helpt de aarde leefbaar te houden. En het is nog lekker en gezond ook.

Maar ja, wat voor zin heeft het als jij mindert terwijl je buurman elk weekend vlees op de barbecue blijft gooien? Nou, je bent niet de enige. Wereldwijd kiezen steeds meer mensen voor een plantaardig menu en de markt voor vleesvervangers groeit snel. Zelfs McDonalds en Burger King concurreren al met elkaar om de beste vegaburger. Bovendien wordt kweekvlees uit het lab komende decennia waarschijnlijk een betaalbaar alternatief.

Als de komende 30 jaar de helft van de wereldbevolking zijn vleesconsumptie drastisch beperkt, scheelt dat tot 2050 naar schatting 66 miljard ton CO2-uitstoot. Dat is bijna 350 keer de totale Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2018. Geen oplossing voor het hele probleem, maar ook bepaald geen klein bier.

Doe dus mee en help een verschil te maken!


Over Jelmer Mommers

Jelmer Mommers is auteur van het boek Hoe gaan we dit uitleggen - Onze toekomst op een steeds warmere aarde.